Grasaren

Bestrijding van grasaren 


Door het natte en milde weer van de laatste weken schieten ze dit jaar relatief vroeg de grond uit: grasaren. Ze komen voor in de hele gemeente, maar je ziet ze vooral op plekken waar het gras hoger staat en in bermen. Ook groeien ze soms in boomspiegels en tussen tegels, langs gevels en hekken.

Vervelend voor dieren


Grasaren zijn vervelend voor dieren. Door de ‘weerhaakjes’ blijven ze kleven in hun vacht. Met name honden hebben hier last van. We zetten we dit jaar extra medewerkers in om de groei van grasaren te beperken. Dat doen we in twee rondes: mei/juni en augustus/september.

Wat doet de gemeente?


Omdat ze op zoveel plekken voorkomen is het onmogelijk om ze overal te bestrijden. We richten ons daarom alleen op plekken waar veel overlast wordt ervaren: bij hondenlosloopgebieden en in wijken waarvan we weten dat daar ’s zomers veel grasaren groeien. Bijvoorbeeld Saendelft en Westerwatering, wijken die gebouwd zijn op opgespoten zand, grond waar het plantje goed op gedijt. Ook proberen we zo veel mogelijk plekken mee te nemen waar veel meldingen over binnen komen. Zo hopen wij de overlast een beetje te verminderen.

Wat kunt u zelf doen?


Het blijft belangrijk dat u als hondenbezitter zelf goed oplet waar u de hond uitlaat en regelmatig uw viervoeter na de wandeling controleert op grasaren. U kunt natuurlijk ook zelf grasaren uit de grond trekken en weggooien in een afvalbak. Vooral op plekken waar wij met de grasmaaier of ander materieel lastig bij kunnen, zoals langs gevels of in boomspiegels, helpt het ons enorm als bewoners daar zelf de grasaren weghalen.

Melding doen


Ziet u een plek waar grasaren veel overlast veroorzaken? Meld dit dan via Meldingen Zaanstad of via 14 075.. Meldingen helpen ons in kaart te krijgen waar de meeste overlast wordt ervaren. Locaties waar we veel meldingen over krijgen proberen we zo veel mogelijk mee te nemen in onze rondes. 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl