Genieten van Koningsdag in Zaanstad

Genieten van Koningsdag in Zaanstad

20 april 2023

Spullen niet verkocht? Laat ze niet achter.

We vieren op 27 april 2022 weer Koningsdag. Om deze dag feestelijk en veilig te laten verlopen, neemt de gemeente een aantal maatregelen. Zo is een aantal wegen afgesloten en zetten we extra vuilcontainers neer. Onze afvalmedewerkers zetten een tandje bij, om te zorgen dat jouw wijk er na afloop weer netjes bij ligt. Je kan daarbij helpen. Wil jij of jouw (klein)kinderen spullen verkopen? Laat dan de plek waar je dat doet weer netjes achter.

Michel v.d. Zee is gebiedsteamleider Wijkbeheer en Onderhoud van de gemeente Zaanstad. Hij vertelt wat hij en zijn collega’s doen op Koningsdag. Michel: “Aan het begin van de avond rijden acht vuilniswagens, vier handveegauto’s en vier veegwagens met in totaal zo’n 28 collega’s door de hele gemeente. Dan legen we de prullenbakken en ruimen het achtergelaten afval op. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als iedereen zijn niet verkochte spullen weer mee naar huis neemt of weggooit waar het hoort. Dat is helaas niet het geval. Zo haalden we vorig jaar tussen de 25 en 30 ton afval op.” 

Extra containers

Michel: “Heb je na Koningsdag nog oude spullen over en wil je deze weggooien? Breng ze naar de Kringloopwinkel of de juiste inleverpunten. Meer informatie vind je op afvalscheiden.zaanstad.nl. We zetten op de plekken waar vrijmarkten zijn extra containers neer. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het Burgemeester In ’t Veldpark in Zaandam, de Heiligeweg en omstreken in Krommenie en het Kaaikpad en omgeving in Assendelft.”

Regels voor vrijmarkten

Voor de vrijmarkten op Koningsdag geldt een aantal regels. Hier vind je de belangrijkste:

  • Je mag een plek op een vrijmarkt bezetten op 26 april vanaf 18:00 uur;
  • De vrijmarkten eindigen op 27 april om 17:00 uur;
  • Het is verboden om plaatsen te markeren door bijvoorbeeld lint, tape of verf aan te brengen. Voorkom dat wij het moeten weghalen en je opdraait voor de kosten daarvan;
  • De ingang van winkels en/of horeca, nooduitgangen en woningen moeten goed bereikbaar blijven;
  • Kruisingen moeten goed bereikbaar blijven, zodat politie, brandweer of ambulance snel in actie kunnen komen;
  • Versterkte muziek draaien? Dan is een vergunning nodig;
  • Het is verboden om (zelf bereid) eten te verkopen;
  • Beroepshandel is verboden.

Vragen?

Alle informatie over de spelregels en afsluitingen rondom Koningsdag vind je op www.zaanstad.nl.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl