Gemeente gaat afval in centrum te lijf met Stints

Gemeente gaat afval in centrum te lijf met Stints

30 juni 2022

Wist u dat de gemeente elke dag een aanzienlijke hoeveelheid dump- en zwerfafval uit het centrum verwijdert? Ook legen we daar meerdere keren per dag alle vuilnisbakken. Daarvoor maken we nu gebruik van Stints.

Zaanstad beschikt sinds deze week over twee nieuwe elektronische voertuigen, de Stints. Deze voertuigen gebruiken we om de openbare ruimte in het centrum netjes te houden. Zaanstad had in het verleden al Stints rijden in het centrum. De nieuw aangeschafte Stints voldoen aan de moderne veiligheidseisen en zijn voordat we ze inzetten, uitgebreid getest. Zo zitten op deze Stints bijvoorbeeld sensoren op de rijplateaus. Dat betekent dat je alleen met het voertuig kan rijden als de bestuurder op het rijplateau staat. Ook is de snelheid van de Stints beperkt. De maximale snelheid is 6 kilometer per uur.

Zeven dagen per week

De Stints rijden zeven dagen per week door het centrum. Elke dag haalt de gemeente zo’n twee kubieke meter dumpafval en zwerfvuil op.

Samen openbare ruimte schoon houden

Wethouder Wessel Breunesse van Openbare Ruimte: ‘We zijn heel blij met deze nieuw duurzame voertuigen. We kunnen nu heel efficiënt werken om de binnenstad schoon houden. Wij hopen dat we ze vooral kunnen gebruiken, waarvoor ze bedoeld zijn. Namelijk om de afvalzakken te vervoeren van de prullenbakken. Hopelijk hoeven we ze zo min mogelijk te gebruiken voor het verwijderen van dump- of zwerfafval.’


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl