Ga je zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater

Ga je zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater

17 mei 2023

De zomer staat voor de deur. Veel Zaankanters gaan dan weer heerlijk het Jagersveld in om te ontspannen en een frisse duik te nemen. De gemeente neemt verschillende maatregelen om te zorgen dat het zwemwater hier schoon is, zodat jij en jouw (klein) kinderen hier veilig kunnen zwemmen. Benieuwd naar de kwaliteit van het zwemwater in het Jagersveld? Kijk dan op www.zwemwater.nl (tabblad meetgegevens) of op de App Zwemwater.

Om het water schoon te houden is het belangrijk dat honden niet op de strandjes komen. Heeft u kleine kinderen, laat die dan met een zwemluier om zwemmen. Zelf doen we ook veel om het water schoon te houden. We plaatsten een aantal jaar geleden een pomp, die water diep uit de plas oppompt. Die staat 24 uur per dag aan en voert vers water aan. Het pompen helpt om de vorming van bijvoorbeeld blauwalg en bacteriën tegen te gaan. Houd u er wel rekening mee dat het water ’s ochtends kouder kan zijn. Om de strandjes schoon te houden, harken we ze in het zwemseizoen twee keer per week aan.

Waar vind ik informatie over de zwemkwaliteit?

De laatste informatie over de kwaliteit van het water vindt u op www.zwemwater.nl of in de gratis app Zwemwater. Bekijk deze, voordat je in het water plonst. Of kijk op de informatieborden. Deze staan op de verschillende strandjes. Als het water niet veilig is, geven we dat op de onderborden aan. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen! 

Onderzoek naar bacteriën in het water

Het is mogelijk om het zwemwater te onderzoeken op DNA. Dat geeft inzicht in welke bacteriën in het water zitten en of zwemmers daar ziek van kunnen worden. Het laat ook zien of de gemeten bacteriën, afkomstig zijn van uitwerpselen van honden, paarden, watervogels of mensen. De gemeente gaat dit jaar dit onderzoek doen. Zo kunnen we dan nog gerichter maatregelen nemen om de waterkwaliteit verder te verbeteren.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 

Bij de Nauernasche Vaart, de Gouw en de Zaan vinden geen controles plaats, of het water schoon en veilig is om in te zwemmen. Ook is vooral op de Zaan en de Nauernasche Vaart veel scheepvaartverkeer. Als mensen daar gaan zwemmen levert dat gevaarlijke situaties op. Doe dat dus niet!

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl