‘Elke keer weer genieten van de Zaanse natuur’

Monique Zonneveld: ‘Elke keer weer genieten van de Zaanse natuur’

21 maart 2023

Meld u net als Monique aan als vrijwilliger

Zaanstad heeft als het om natuur gaat veel te bieden. De vele planten- en diersoorten die hier voorkomen zorgen voor een afwisselende natuur. Wij willen graag weten en in kaart brengen hoe het met die dieren en planten gaat. We kunnen jouw hulp daar goed bij gebruiken. Monique Zonneveld is een enthousiaste vrijwilligster die de Zaanse natuur in trekt.

Monique: “De natuur zit sinds mijn jeugd in mijn bloed. Ik ben al jaren lid van Groen Zaans en vrijwilliger bij Kontakt Milieubeheer Zaanstreek. Toen ik hoorde dat Zaanstad op zoek was naar vrijwilligers, heb ik mij meteen aangemeld.”

Tapdanser in de lucht

“Zo ben ik vleermuizen gaan spotten. Toen ik begon, wist ik helemaal nog niet zo veel van vleermuizen. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat elke vleermuissoort een eigen geluid en manier van vliegen heeft. De laatvlieger is mijn favoriet. Als die voorbij vliegt is het net alsof je een tapdanser op je batdetector (daarmee kan je het geluid van vleermuizen opvangen) hoort dansen. Vleermuizen zijn ook hele nuttige dieren, die vooral insecten eten. Behalve vleermuizen ga ik ook op zoek naar bijen, vlinders en libellen.”

Heerlijk de natuur in

“Samen met medewerkers van Natuurlijke Zaken (onderdeel van Landschap Noord-Holland) en onze stadsecoloog gaan we een paar keer per jaar de natuur in. Ze geven trainingen, daar leer je ontzettend veel van. Je hoeft helemaal geen expert te zijn. Ook heb ik veel leuke nieuwe mensen ontmoet. Sommigen weten veel over de Zaanse flora en fauna.”

Veel soorten willen we in beeld brengen

“We brengen nog veel meer soorten in beeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van broedvogels, ringslangen, rugstreeppadden en dagvlinders. Om die te spotten hoeft je niet ver de deur uit. Zo ga ik zelf veel in de buurt van Pont Buitenhuizen in Assendelft de natuur in.”

Informatieavond in de Bullekerk

Op 27 maart is in de Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam een inloopavond. Je bent van harte welkom tussen 19:00 uur en 21:00 uur. Meer weten of aanmelden als vrijwilliger? Mail naar info@natuurlijkezaken.nl.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl