Doe alleen een melding bij een levensgevaarlijke situatie

 

We zijn nog volop bezig met het opruimen van de schade van de storm Poly. Dat duurt nog zeker enkele weken. We zijn blij met de vele meldingen die we van de Zaanse inwoners kregen. Dat hielp ons om een goed beeld te krijgen van de schade en om te bepalen wat we echt met spoed moesten oppakken en wat later kon.   

De afgelopen dagen hebben we, behalve de meest dringende werkzaamheden, een ronde gemaakt door de hele gemeente. We hebben inmiddels in kaart waar schade is aan en wat ons nog te doen staat. We krijgen nog steeds heel veel meldingen binnen. Daarbij zitten ook veel dubbele meldingen en plaatsen die bij ons al bekend zijn. We willen u daarom vragen om echt alleen een melding te doen, als sprake is van een levensgevaarlijke situatie.

Bij het opruimen zijn we eerst aan de slag gegaan met (mogelijk) gevaarlijke situaties. Denk aan het vrijmaken van doorgaande wegen en hoofdfietspaden, bomen die tegen huizen aanstaan, bomen die dreigen om te vallen op auto’s of op doorgaande wegen, zware loshangende takken die elk moment kunnen afbreken op druk bezochte plekken. Als dat klaar is, ruimen we omgevallen bomen in parken en groenstroken op en de hopen met takken langs de weg. Ook bomen en takken in niet-doorgaande vaarwegen komen aan de beurt .   

Gelukkig hebben al veel bewoners zelf opgeruimd in hun wijk of straat. Daar zijn we heel blij mee. Takken mag je op hopen langs de weg leggen. Die ruimen we later op. Onze wijkploegen zijn aan het opruimen en leggen daarbij de takken ook op hopen. Deze versnipperen we.

Neem geen omgewaaide bomen, takken etc. mee naar huis, bijvoorbeeld om te gebruiken voor de open haard. De kans bestaat dat de bomen ziek zijn of last hebben van een plaag (bijvoorbeeld iepenziekte, watermerkziekte, of bloedingsziekte). Door het hout te vervoeren vergroot je het risico dat deze ziekte of plaag zich verder gaat verspreiden. Dus als je hout ziet liggen: laat het op zijn plek liggen. Onze ploegen komen vanzelf langs om het op te halen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl