Dag over zwerfafval in centrum Zaandam

Dag over zwerfafval in centrum Zaandam

14 december 2022

Team Afval van de gemeente werkt keihard om het centrum van Zaandam schoon te houden. Medewerkers legen de vuilnisbakken meerdere keren per dag, vegen de straten, rapen sigarettenpeuken en vissen vuil uit de Gedempte Gracht. Toch is er nog vaak troep op straat te vinden. Om aandacht te vragen voor hoe het weggooien van afval beter kan, houdt Zaanstad op zaterdag 17 december op de Gedempte Gracht een dag over zwerfafval.

De dag begint met de zwerfafvalestafette. Een grote groep bewoners gaat op pad met grijper en vuilniszak om zwerfafval van de straten en uit groen te verwijderen. Wil je ook meedoen? De zwerfafvalestafette start om 9.45 uur vanaf het MonetAtelier (Westzijde 14g, ingang is naast Gedempte Gracht 2c). Aanmelden is niet nodig. Wij zorgen voor handschoenen, een grijper, een vuilniszak met draagring. Om 12 uur sluiten we af met een lunch.

Joep en Jasmijn

Van 13.00 tot 16.00 uur is van alles te beleven op de Gedempte Gracht. Ga op de foto met mascottes Joep en Jasmijn. Leer alles over hoe lang het duurt voordat afval vergaat bij het afvalrad. Of haal een gratis opvouwbaar boodschappentasje op.

Help je mee?

Gelukkig zijn er veel mensen die hun afval in een vuilnisbak gooien. Daar zijn we heel blij mee. Toch vinden we nog veel blikjes, eetverpakkingen en peuken op straat. Ook komt het vaak voor dat papieren boodschappentassen niet goed in de vuilnisbak gedaan worden. Ze blokkeren de ingang van de vuilnisbak, waardoor het lijkt alsof de vuilnisbak vol is.

Help je mee Zaanstad schoon te houden? Gooi jouw afval weg waar het hoort. Zwerfafval mag in een vuilnisbak of in het zwerfafvalklepje van een ondergrondse container. Ook peuken en hondenpoep (in een zakje) kunnen gewoon in de vuilnisbak. 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl