Check de kwaliteit van het zwemwater als je gaat zwemmen; blauwalg in het Jagersveld

 

Check de kwaliteit van het zwemwater als je gaat zwemmen
Blauwalg op enkele strandjes in het Jagersveld

 
Bij warm weer gaan veel Zaankanters het water in het Jagersveld in om te ontspannen en af te koelen. De gemeente neemt verschillende maatregelen om te zorgen dat dit zwemwater schoon is, zodat u en uw (klein) kinderen veilig kunnen zwemmen.  Helaas is nu sprake van blauwalg op enkele strandjes en raden we het zwemmen in het Jagersveld af.

We plaatsten een paar jaar geleden een pomp, die water diep uit de plas oppompt. Die staat 24 uur per dag aan en voert vers water aan. Het pompen helpt om de vorming van blauwalg te voorkomen. Helaas is de aanzuigbuis gebroken. Daardoor wordt ondieper water naar de strandjes gepompt.  Dit water is warmer en voedselrijker en bevat soms blauwalg. Helaas is bij meerdere strandjes blauwalg vastgesteld. Zwemmen in de Jagersplas raden we daarom op dit moment af. Voor de reparatie van de buis zijn duikers nodig tot een diepte van 30 meter. We repareren of vervangen de buis zo snel mogelijk

Waar vind ik informatie over de zwemkwaliteit?
De laatste informatie over de kwaliteit van het water vindt u op www.zwemwater.nl of in de gratis app Zwemwater. Bekijk deze, voordat u in het water plonst. Of kijk op de informatieborden. Deze staan op de verschillende strandjes. Als het water niet veilig is, geven we dat op de onderborden aan.

Zwem op een officiƫle zwemplek
In het Jagersveld en ook in het Twiske vinden controles plaats, of het water schoon en veilig is om in te zwemmen voor mens en dier. Die controles gebeuren niet bij onder andere de Nauernasche Vaart, de Gouw, de Braaksloot en de Zaan. Dat zijn geen officiƫle zwemplekken. Daar kan dus bijvoorbeeld blauwalg in het water zitten. Als u of uw huisdier hiermee in aanraking komt, kan dat gezondheidsklachten opleveren.

Zwem niet op plekken met veel scheepvaartverkeer
Vooral op de Zaan en de Nauernasche Vaart is veel scheepvaartverkeer. Zwemmen daar is gevaarlijk. Het is voor schippers van vooral grote boten bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Vrachtschepen hebben namelijk tot ongeveer 350 meter voor het schip geen zicht op het wateroppervlak. Ook vlakbij bruggen en sluizen is zwemmen verboden en bovendien levensgevaarlijk.


check eerst de kwaliteit van het water

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl