Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Hier lees je wat voor voordelen zo'n minibos heeft voor de stad.
Het Tiny Forest is een concept dat bedacht is door een Indiase ingenieur. Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van een Japanse bomenexpert. Deze bomenexpert ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. De Indiase ingenieur raakte geïnspireerd door deze aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.
IVN haalde op hun beurt dit concept naar Nederland en in 2015 werden in het Zaanse Darwin Park de eerste twee Tiny Forests van Europa aangelegd, het Groene woud en het Gouwse bos! Nog nergens ter wereld zijn Tiny Forests zo nauwgezet in de gaten gehouden als in Zaandam, waarbij de wetenschappers uit Wageningen hulp kregen van vrijwilligers uit de Zaanstreek. De uitkomst is dat zowel het Groene Woud als het Gouwse Bos inmiddels een grotere soortenrijkdom kennen dan het nabije ‘gewone’ bos. Er zijn meer verschillende dieren en planten aangetroffen en bovendien in grotere aantallen.
Onderzoek Universiteit van Wageningen
Benieuwd naar hoe het nu gaat met de Zaanse Tiny Forests? Bekijk de video!
Op woensdag 17 maart 2021 is een nieuw Tiny Forest geplant door leerlingen van basisschool Het Koraal en De Delta in Assendelft. De scholen gaan het bosje gebruiken bij hun lessen. Het Tiny Forest is te bewonderen aan de Beemdgras in de wijk Kreekrijk naast basisschool De Delta.
De kinderen uit groep 5 kozen een eigen boom uit en kregen een label om aan te brengen. Hierop staat de naam die de leerling de boom zelf heeft gegeven en de naam van de leerling. Alle kinderen die meehielpen, kregen daarnaast een zakje met zaden van bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Wethouder Openbare Ruimte en wijkwethouder Assendelft, Gerard Slegers: “We willen kinderen graag bewust maken van de belangrijke rol die insecten spelen in de natuur. Ze bestuiven bloemen en planten en zijn een goede voedingsbron voor andere dieren. De kinderen kunnen thuis hun balkon, terras of tuin een beetje vergroenen en door de bloemen straks insecten aantrekken.”
In Zaanstad staan al vier Tiny Forests, dit is de vijfde, en de bedoeling is dat dit er steeds meer worden verspreid over de gemeente. Ze zijn te vinden in Zaandam, Saendelft/Assendelft, Koog a/d Zaan en Zaandijk. Het eerste Tiny Forest in het Darwinpark raakte enkele maanden geleden beschadigd bij werkzaamheden. Momenteel wordt dit bosje in ere hersteld. Op de website van IVN Natuureducatie is te bekijken waar alle bosjes staan.
Wethouder Slegers: “Een Tiny Forest draagt op heel veel verschillende manieren bij aan een groener en diverser Zaanstad. De bosjes bieden ruimte voor verschillende bomen en struiken maar ook voor insecten bodemleven, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het vele voordelen boven bestrating of gras. Denk aan het afvoeren van regenwater en het voorkomen van hittestress.”