Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Hier lees je wat voor voordelen zo'n minibos heeft voor de stad.
Het Tiny Forest is een concept dat bedacht is door een Indiase ingenieur. Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van een Japanse bomenexpert. Deze bomenexpert ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. De Indiase ingenieur raakte geïnspireerd door deze aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.
IVN haalde op hun beurt dit concept naar Nederland en in 2015 werden in het Zaanse Darwin Park de eerste twee Tiny Forests van Europa aangelegd, het Groene woud en het Gouwse bos! Nog nergens ter wereld zijn Tiny Forests zo nauwgezet in de gaten gehouden als in Zaandam, waarbij de wetenschappers uit Wageningen hulp kregen van vrijwilligers uit de Zaanstreek. De uitkomst is dat zowel het Groene Woud als het Gouwse Bos inmiddels een grotere soortenrijkdom kennen dan het nabije ‘gewone’ bos. Er zijn meer verschillende dieren en planten aangetroffen en bovendien in grotere aantallen.
De gemeente Zaanstad is door IVN Natuureducatie geselecteerd als één van de 15 partnergemeenten. Dat betekent dat er naast de Tiny Forests in Zaandam en Assendelft nog drie minibossen in Zaanstad bijkomen.
Op woensdag 27 november 2019 is er een minibos in Zaanstad geplant!
Tientallen leerlingen van openbare basisschool De Lindenboom plantten het minibos in Koog aan de Zaan, samen met vrijwilligers, IVN Natuureducatie en wethouder Hans Krieger.
Het Tiny Forest is het vierde in Zaanstad. De eerste twee liggen in Zaandam en een nieuwer bosje in Saendelft – West.
Onderzoek Universiteit van Wageningen
Benieuwd naar hoe het nu gaat met de Zaanse tiny forests? Bekijk de video!