Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Hier lees je wat voor voordelen zo'n minibos heeft voor de stad. 

Tiny Forests

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. In dit bos staan zo'n 600 bomen verdeeld over circa 40 boomsoorten. Een tiny forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Leuk weetje, Zaanstad was de eerste Nederlandse gemeente met een Tiny Forest!

                                                                                                                Het Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. 

IVN haalde dit concept naar Nederland en in 2015 werden in het Zaanse Darwin Park de eerste twee Tiny Forests van Europa aangelegd, het Groene woud en het Gouwse bos. Nog nergens ter wereld zijn Tiny Forests zo nauwgezet in de gaten gehouden als in Zaandam, waarbij de wetenschappers uit Wageningen hulp kregen van vrijwilligers uit de Zaanstreek. De uitkomst is dat zowel het Groene Woud als het Gouwse Bos inmiddels een grotere soortenrijkdom kennen dan het nabije ‘gewone’ bos. Er zijn meer verschillende dieren en planten aangetroffen en bovendien in grotere aantallen.

Mini bos in Zaanstad

De gemeente Zaanstad is door IVN Natuureducatie geselecteerd als één van de 15 partnergemeenten van 2019. Dat betekent dat er naast de Tiny Forests in Zaandam en Assendelft nog drie minibossen in Zaanstad bijkomen. De eerste wordt komend najaar al geplant.

100 Tiny Forests

De nieuwe minibossen kunnen worden aangelegd dankzij een bedrag van € 1,85 miljoen dat IVN Natuureducatie begin vorig jaar van de Nationale Postcode Loterij ontving. Met dit bedrag kunnen 100 Tiny Forests worden aangelegd, met behulp van partnergemeenten. Vorig jaar zijn er 12 geselecteerd; dit jaar zijn dat er 15. Daan Bleichrodt, IVN projectleider Tiny Forest: ‘Niet alleen het aantal gemeenten valt op, maar ook de diversiteit. Of je nu aan de Zeeuwse kust, de Friese meren, in de Randstad of in het Limburgse Heuvellandschap woont, je bent altijd dichtbij een Tiny forest.Meer weten?

IVN Tiny Forest

Onderzoek Universiteit van Wageningen 

Benieuwd naar hoe het nu gaat met de Zaanse tiny forests? Bekijk de video!


Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl