Stadshout

Ieder jaar stelt de gemeente gekapte bomen ter beschikking aan inwoners. Op deze pagina lees je wat je met de bomen kunt doen en aan welke voorwaarden het moet voldoen.

Ieder jaar stelt de gemeente Zaanstad tien gekapte bomen ter beschikking aan inwoners en niet- commerciĆ«le instellingen. Met het (stads)hout van deze bomen mag je alles maken. De enige voorwaarde is dat andere mensen er ook iets aan hebben en er gebruik van mogen maken.  Denk aan houten bankjes in de straat of bloembakken waar ook andere buurtbewoners van kunnen genieten.

De gemeente maakt dit mogelijk, om het hergebruik van Zaanse bomen en initiatieven van inwoners in hun wijk te stimuleren. De bomen worden niet speciaal voor dit doel gekapt. Het gaat om bomen die al gekapt moeten worden.  Op deze pagina lees je meer over kapvergunningen in Zaanstad.

Voorwaarden

Het stadshout wordt alleen gratis verstrekt als er aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • Als de aanvrager een stichting, vereniging of particulier is en het hout gebruikt wordt voor niet-commerciĆ«le doeleinden (geen winstoogmerk).
  • De  gemaakte artikelen van het stadshout mogen alleen (tegen kostprijs) verkocht worden als deze gemaakt zijn in het kader van een erkend leer/werktraject of een traject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Je maakt als particulier iets van waar ook anderen gebruik van kunnen maken, zoals een bankje voor in de straat, bloembakken, zandbak  of iets dergelijks.
  • Het hout wordt niet als brandhout gebruikt.

Aanvragen

Je kunt een aanvraag indienen via buitengewoon@zaanstad.nl

Geef in jouw e-mail aan:

  1. Je  naam, adres en telefoonnummer en indien van toepassing: de stichting/vereniging waarvoor je het hout aanvraagt.
  2. Wat je ermee wil doen (jouw aanpak, wat je gaat maken en voor wie).

De gemeente bezorgt de bomen op de door jouw aangegeven locatie (binnen Zaanstad). De gemeente brengt je naderhand een bezoekje om te kijken wat je hebt gemaakt.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl