De Japanse duizendknoop overwoekert andere planten en zorgt voor schade aan onder andere natuur, wegen en gebouwen. Met jouw hulp bestrijdt de gemeente de plant in Zaanstad.
Op verschillende locaties in de openbare ruimte bestrijdt de gemeente de planten. Op de kaart onderaan deze pagina zie je de locaties waarvan wij weten dat de duizendknoop hier groeit. Zie je de duizendknoop op een plek die niet op de kaart staat? Geef dit dan aan ons door via buitengewoon@zaanstad.nl.
In het vroege voorjaar is de Japanse duizendknoop goed te herkennen, de plant gaat dan uitlopen. De duizendknoop heeft bij het uitlopen kleine rode blaadjes.
De plant groeit ontzettend snel. In mei/juni staat er al een grote plant. In augustus en september gaat de plant bloeien. Dan krijgt de plant bloesem. Een foto van de plant in bloei staat hieronder.
Op verschillende manieren proberen we de planten te bestrijden en zo te zorgen dat de plant niet verder groeit:
De bestrijding van de Japanse duizendknoop is erg arbeidsintensief en kostbaar. Bovendien blijken de methodieken ook niet voldoende effectief. Nog altijd komen er nieuwe locaties bij en bestaande locaties groeien.
De Japanse duizendknoop kan gewoon bij het groenafval in de gft-bak. De HVC die ons afval ophaalt maakt hier biogas en compost van.
De machines voor compost maken van HVC zijn zo ingericht dat alle zaden en kiemen, ook die van invasie exoten als de Japanse duizendknoop, in het proces worden gedood. Er bestaat daarna geen gevaar meer voor verspreiding.
In samenwerking met de gemeente is de Zaanse 1000-knoopbrigade opgericht om de plant te bestrijden. De brigade helpt op deze manier mee aan een gezondere leefomgeving voor mens en vooral dier en insect.
Wil je ook mee helpen om de Japanse duizendknoop te verwijderen? Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij groenzaans@gmail.com.
Heb je de duizendknoop gespot op een locatie die nog niet op het kaartje staat? Geef het aan ons door via buitengewoon@zaanstad.nl.