Groene tuin

Groene tuin

Je tuin is, net als de inrichting van je huis, heel persoonlijk. Wat er kan in je tuin hangt  natuurlijk af van de ligging en grootte. Maar vooral van wat jij wil. De een wordt blij van een wilde tuin, met veel verschillende soorten groen en diertjes om naar te kijken. De ander is hobbytuinier en vindt niets heerlijker dan iedere dag in de weer zijn met planten, bloemen en een moestuin. En weer een ander wil een onderhoudsarme tuin om in te relaxen en vooral niet te werken. Of je nu groene vingers hebt of niet: groen in je tuin hoeft niet moeilijk te zijn. En dat kan ook prima in een stadstuintje van een paar vierkante meter.       


Wij geven je graag wat tips en inspiratie voor de tuin naar jouw wens.


De makkelijke tuin


De meeste mensen willen wel een mooie tuin, maar zonder al te veel werk. Dat betekent niet dat je je hele tuin hoeft te betegelen. Sterker nog: tussen de tegels groeit op den duur ook groen en dat kan ’s zomers nog een beste klus zijn om te verwijderen. Terwijl je dan juist lekker wil relaxen in je tuin. Echt waar: met de juiste planten op de juiste plaats heb je juist minder werk dan tegels! En meer vogels, vlinders en andere dieren in je tuin. En niet onbelangrijk: meer verkoeling bij hitte. Dat kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld vaste planten, bodembedekkers, gazon, strakke borders, potten of een pergola met een mooie klimplant of een groene wand.


Tips voor een onderhoudsarme en toch groene tuin


Onderhoudsarme tuin


De levende tuin


Wil je graag een tuin vol zingende vogels, fladderende vlinders, zoemende insecten, springende  padden en scharrelende egeltjes? Kies dan voor een biodiverse tuin en lok het leven je tuin in met bomen en heesters, wilde bloemen, een insectenhotel, vogelhuisjes of een vijvertje. Laat in de herfst het blad liggen, de natuur zijn gang gaan en maak schuilplekjes in je tuin van stukjes hout en boomschors.    


Tips voor een levendige ‘dieren-tuin’


Levende tuin


Cursus 'Levende tuin'De lekkere tuin


Het klinkt heel moeilijk en veel werk: een moestuin. Maar wie er eenmaal aan begint weet hoe leuk het is om uit je eigen tuin te eten. Van tuinkruiden die je het hele jaar door kunt oogsten, tot verse aardbeien in de zomer, tomaten, sla en radijsjes. Of eetbare bloemen, als eyecatcher in de salade.
En het leuke is: moestuinieren kan overal. Zelfs op je balkon! Begin klein, met een kruidentuintje of  experimenteer wat met zaden in een kweekbak op de vensterbank. Uitbreiden kan altijd nog, als je de smaak eenmaal te pakken hebt. Wie weet heb je over een paar jaar een kas in je tuin staan. Of start je een adoptie-buurtmoestuin met je buren.  

 Tips voor de eetbare tuin


Ideeën en inspiratie voor je moestuin


Moestuincursus


Stadstuinieren


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl