Bewonersinitiatieven

Zaanstad maken we samen. Steeds vaker komen initiatieven om Zaanstad mooier te maken uit de samenleving. Op deze pagina lees je hier meer over.

Plannen maken voor de stad

Zaanstad maken we samen. Steeds vaker komen initiatieven om Zaanstad mooier te maken uit de samenleving. De Omgevingswet, die over enige tijd van kracht wordt, is bedoeld om hiervoor meer ruimte te bieden en wetgeving eenvoudiger te maken.

Ben je een inwoner die met een groep buurtbewoners een speelplek wilt inrichten in de openbare ruimte, een ondernemer die zijn bedrijfspand wil uitbreiden of een project-ontwikkelaar die misschien wel 200 woningen wil bouwen? Je bent allemaal initiatiefnemer en je hebt een omgevingsvergunning nodig om het idee of plan te realiseren.

Foto van het aanleggen van een stuk groenadoptie in een buurt

Initiatiefnemer aan zet 

Van de initiatiefnemer verwachten wij als gemeente dat je de omgeving vroegtijdig – dus voordat je de omgevingsvergunning aanvraagt – bij je plannen betrekt. Daarom geven we een participatieprotocol mee, om je daarbij op weg te helpen. Zowel voor grote als kleine projecten is het van belang om in kaart te brengen welke belangen er spelen rondom je project en de locatie. De vorm en de omvang van de participatie kunnen uiteraard wel verschillen.

Aan de slag

Elk initiatief is anders. Dat vraagt om een aanpak op maat, afhankelijk van de omvang van het plan, de plek, het aantal belanghebbenden en wat er allemaal verder speelt. Hoe je als initiatiefnemer de participatie precies wilt vormgeven is daarom moeilijk van te voren vast te leggen.

Via onderstaande knop kun je ons hele protocol openen. Hierin staan handvatten en de stappen voor participatie.

Participatieprotocol.pdf

Verder praten over participatie?

Met deze handreiking willen wij je op weg helpen om invulling te geven aan de participatie. In een aantal gevallen kun je hier met ons verder over praten.

  • Gaat het om een kleinschalig initiatief in de openbare ruimte (bijvoorbeeld een speeltuintje, groenadoptie of een geveltuin)? Dan kun je contact opnemen met de Gebiedsmanager openbare ruimte via het gemeentelijke telefoonnummer 14 075
  • Als je een ander kleinschalig initiatief in de buurt hebt (zoals een kleiner bouwproject) kunt je contact opnemen met de wijkmanager.
  • Ben je op zoek naar mogelijkheden in Zaanstad als ondernemer, dan kunt je contact opnemen via het ondernemersloket van de gemeente.
  • Voor grotere bouwprojecten kun je terecht bij de programmamanager van MAAKZaanstad. Je kunt via ons telefoonnummer 14 075 contact zoeken met de juiste programmamanager van MAAK. Zaanstad.
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl