Winactie minibos 2019

Win actie: Tegels eruit, minibos cadeau!

Het klimaat verandert. Ook in de Zaanstreek wordt het steeds warmer en natter. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Wat kunnen we doen? Meer groen! Groen zorgt voor verkoeling in de stad, het balkon, de tuin, het schoolplein en bedrijventerrein. Daarnaast is groen goed voor een gezonde lucht en voor de biodiversiteit. 


De gemeente Zaanstad gaf in november 2019 een minibos cadeau in ruil voor tegels in de tuin en een sterke motivatie. Tegels en stenen houden namelijk warmte en regenwater vast. Kortom: Tegels eruit, bos erin! Want een bos is goed voor het klimaat.

Wat is een minibos en wat verwachten we van jullie?

Een minibos is een inheems bos. Door de speciale manier van planten, is dit minibos redelijk onderhoudsvrij. Maar we vragen jullie om 3 dingen te doen: mulchen, water geven (bij voorkeur opgevangen regenwater) en snoeien.

Wat is mulchen? Met mulchen bedoelen we het bedekken van de bodem rondom planten en struiken met organisch materiaal.

Omdat de ruimte beperkt is in een minibos van 6m2, zijn er alleen bomen en heesters gekozen die goed tegen snoeien kunnen. Zo kunnen jullie het minibos een beetje in toom houden en neemt het minibos niet de hele tuin over. De bomen en heesters hebben wel ieder een eigen snoeiperiode. In de bijgeleverde snoeikalender van het IVN zie je wanneer jullie wat het beste kunnen snoeien. De struiken adviseren we op een hoogte van 1 à 2 meter te houden en de bomen op maximaal 3 à 4 meter hoogte.

Door deel te nemen aan deze actie beloven jullie samen voor jaren jullie minibos ‘mulchen, water geven en snoeien’ en niet onbelangrijk samen te genieten!

Wat geven we cadeau?

We mogen maar liefst 5 minibos pakketten weggeven in Zaanstreek. Een minibos van 6 m2 met diverse kruiden, struiken en bomen, samengesteld door onze partner IVN.

Heb jij een betegelde (voor)tuin in de Zaanstreek? En wil je graag een mini bos? Of wil je het misschien samen met je buren oppakken om jullie beide tuinen te vergroenen? 

Of werk je op een bedrijventerrein of voor een maatschappelijke organisatie in een versteende omgeving en kunnen bij jullie er ook wel wat tegels eruit en kan er een minibos erin? Doe dan mee en win mogelijk een minibos!

Foto van een aangelegd minibos in een tuin.

Even praktisch en wat kun je van ons verwachten?

De tegels en het zand worden meegenomen door de gemeente.

En het minibos staat op dit moment nog in Brabant bij een biologische kweker te groeien, maar leveren we bij je af en planten we graag samen in de week na de bekendmaking van de winnaars!

Uit de 13 inschrijvingen zijn 5 tuinen gekozen waar de minibossen geplant werden. De tuinen lagen mooi verspreid over Zaanstad:

  • Zaandam
  • Wormerveer
  • Koog aan de Zaan
  • Zaandijk (2x)

Wil je meedoen met deze win actie?

Ga aan de slag en e-mail ons de inzending via steenbreek@zaanstad.nl uiterlijk zondag 10 november a.s. We ontvangen wel graag de volgende informatie;

Stap 1: Wie zijn jullie?

Stap 2: Welke plek in je/ jullie (voor)tuin(en) of op jullie terrein is geschikt voor het minibos? Maak hier een foto van.                  

Stap 3: Geef op een google maps foto met een kruisje, de plaats voor het minibos  aan.

Stap 4:  Schrijf een motivatie die het antwoord geeft op de volgende vragen;

  • Waarom wil je/jullie een minibos winnen?
  • Hoeveel tegels kunnen er door het minibos uit je/jullie tuin? (hoeveel m2?)   
  • Wie is de contactpersoon, en wat zijn de contactgegevens?
  • Welke adres(sen) betreft het planten van het minibos?

Stap 6: Stuur uiterlijk 10 november a.s. een mail met je/jullie motivatiebrief en de foto’s naar steenbreek@zaanstad.nl

Onvolledige inzendingen kunnen niet in behandeling worden genomen. Deze actie geldt alleen voor inwoners, bedrijven en organisaties in de Zaanstreek.

Beoordeling inzendingen

We beoordelen de inzendingen en de inzendingen die aan de voorwaarden voldoen, worden door een blinde trekking, gekozen en donderdag 14 november geïnformeerd. De minibossen worden in de week na de bekendmaking samen met jullie en de gemeente geplant. Samen maken we de Zaanstreek groener!

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl