Rioolverstopping

Elk huishouden krijgt wel een keer te maken met een rioolverstopping. Lees hier wat je kan doen om verstopping te voorkomen of op te lossen.

Rioolverstopping

De voornaamste reden van rioolverstopping is verkeerd rioolgebruik. Daarnaast spelen het ingroeien van boomwortels, het aanzetten van vet en te veel toiletpapier een belangrijke rol. In Zaanstad komt het ook vaak voor dat de buizen verzakken, waardoor het riool niet meer goed afstroomt.


Hoe komt het? 

                                                                                                                   De belangrijkste reden van een verstopping is door het verkeerd gebruiken van het riool. We vinden steeds meer spullen in het riool die er niet thuishoren. De pompen, die het afvalwater naar de zuivering brengen, lopen hierdoor vast. Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoelt. Heel simpel: wat uit het menselijk lichaam komt en droog toiletpapier. In dit artikel vertellen wij u meer over wat u kunt doen als er een verstopping zit.  Er zijn ook maatregelen die je kan treffen om verstoppen te voorkomen, zie hiervoor onze infobladen. 

Rioolontstoppingsbedrijf of gemeente?

                                                                                                                     Belt u een rioolontstoppingsbedrijf, maar blijkt de verstopping toch in het gemeentelijk deel van het riool te zitten? Bel dan de gemeente, wij komen de verstopping verhelpen. Laat u de verstopping in het gemeenteriool oplossen door een ontstoppingsbedrijf dan moet u zelf de kosten hiervoor betalen. De gemeente is  24/7 bereikbaar op 14-075 om dit soort klussen op te lossen. De gemeente zal u enkele vragen stellen om te zien of er sprake is van een noodgeval. Is er geen sprake van een noodgeval? Dan zal er met u een afspraak worden gemaakt om zo snel mogelijk langs te komen.


Ontknopingsstuk

                                                                                                                Veel woningen in Zaanstad hebben een ontstoppingsstuk. Het ontstoppingsstuk zit meestal bij de gevel of ligt boven het hoofdriool. Het ontstoppingsstuk is een handige locatie om na te gaan of de verstopping aan uw zijde of aan de zijde van de gemeente zit.

Tekening van het riool en het ontstoppingsstuk

(Deze tekening dient ter illustratie. De exacte situatie kan per woning verschillen.)

Staat het ontstoppingsstuk vol met water, dan zit het probleem waarschijnlijk in het gemeente riool. Neem in dat geval contact op met de Gemeente. Is het ontstoppingsstuk droog? Dan zit de verstopping in uw eigen deel. Wanneer uw eigen riool verstopt is, moet u het probleem zelf verhelpen. U kunt dan bijvoorbeeld een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen.


Meer weten?


Download >> Rioolverstopping Voorkomen en Oplossen Infoblad maart 2018.pdf

 Download>> Riool Wat Je Nog Meer Wilt Weten Infoblad.pdf

En voor vragen over de riolering in Zaanstad neem contact op met rioleur Marina Könst via M.Könst@zaanstad.nl of telefoonnummer 14 075.


Ga naar Zaanstad.nl