Afval

In een schone buitenruimte ligt geen afval. Hier lees je wat de gemeente hiervoor doet en wat je zelf kan doen.

Zwerfafval

Zwerfafval is en blijft een omvangrijk en lastig probleem. Om deze problematiek op te lossen worden er allerlei stappen ondernomen. Zo worden afvalvakken geplaatst, wordt er regelmatig geveegd en afval geprikt met verschillende teams en is het goed communiceren over Zwerfafval een speerpunt van de gemeente. Op deze pagina vind je meer uitleg over de verschillende projecten van de gemeente en lees je hoe je zelf kan bijdragen aan de strijd tegen zwerfafval! 

Zaanse Opruim Estafette 

Iedere derde zaterdag van de maand is er weer een opruimestafette! Zie de data en verzamellocaties hieronder:   

  • 20 juni 2020 Buurtcentrum De Bovenkruier

  • Juli Zomerstop
  • Augustus Zomerstop

  • 19 september 2020 BijBind (Hembrugterrein)
  • 17 oktober 2020 McDonalds Koningin Julianaweg
  • 21 november ZNMC of Stadsboerderij bij Darwinpark
  • 19 december 2020  De Bloesem (Amandelbloesem)   

De Zaanse Opruim Estafette is een initiatief van enthousiaste vrijwilligers die houden van een schone buurt, een schone wijk en schone stad en natuurlijk van een schoon milieu. Elke derde zaterdag van de maand wordt er, ergens op een locatie in gemeente Zaanstad, de Zaanse Opruim Estafette gehouden. Het is een opruimactie voor en door opruim vrijwilligers uit de gemeente met na afloop een gezamenlijke lunch.  De gemeente helpt mee door het leveren van prikkers en zakken. Ook zorgt de gemeente voor promotie.Huisvuil    

Naast zwerfafval houdt de gemeente zich natuurlijk ook bezig met huisvuil. Hieronder vind je meer informatie over de locatie van afvalcontainers, het scheiden van afval en wat je moet doen met je huisvuil.


Waar staan afvalcontainers?

Op deze kaart zie je waar de afvalcontainers in Zaanstad staan: 

Open >> Kaarten Zaanstad 

Let op! Zoekwoord 'afvalcontainers'.

Afval scheiden?

Zaanstad wil een klimaatneutrale gemeente zijn. Zuinig omgaan met afval dat opnieuw gebruikt kan worden, is daar onderdeel van.  Kijk voor meer informatie op:

Open >> afval scheiden

Wat doe ik met mijn huisvuil?

In deze infographic kan je zien waar je je huisvuil kwijt kunt.

Afval SamenHoudenWeDeWijkSchoon

Wat doe je met je afval als je in een huis woont:
Afval Laagbouw

Wat doe je met je afval als je in een flat woont:
Afval HoogbouwZwerfafvalklepjes

Heb je ze al gezien? En dan is de volgende vraag: heb je ze al gebruikt?

Op alle ondergrondse restafvalcontainers in Zaanstad zit een heel handig klepje waardoor je zwerfafval in de container kunt gooien. En om het nog duidelijker te maken, zijn deze klepjes nu voorzien van een sticker. Niet te missen dus! En…je hebt jouw pas hiervoor niet nodig.

Foto van de zwerfafvalklepjes in Zaanstad.

We hopen hiermee, met jouw hulp, onze stad nóg schoner te maken.

Doe je mee?

Prullenbakkenkunst          

In Poelenburg hebben wij het op aanraden van een bewoner de strijd tegen zwerfafval eens anders aangepakt. In Poelenburg is afval 1 van de 5 thema’s van het actieplan Poelenburg Peldersveld. Op zaterdag 23 maart (landelijke opschoondag) hebben de buurtkinderen daarom tekeningen gemaakt, die op 14 prullenbakken in de wijk zijn geplakt. Met als doel het zwerfafval terug te dringen en bewustwording zowel bij de kinderen als hun ouders en buurtgenoten. 

 De prullenbakken zijn  op woensdag 17 april door wethouder Slegers onthuld. Bij de tekenmiddag is overigens ook een korte les over zwerfafval gegeven en na het tekenen zijn de kinderen met hun ouders en andere buurtgenoten de wijk ingegaan om zwerfafval op te ruimen.  

In de Hofwijk hebben de buurtkinderen het voorbeeld van Poelenburg gevolgd. Ook zij hebben tekeningen gemaakt, die in de Hofwijk en omgeving op de prullenbakken zijn geplaatst. RTV Zaanstreek maakte een leuk filmpje van de onthulling. 

Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl