Afval

In een schone buitenruimte ligt geen afval. Hier lees je wat de gemeente hiervoor doet en wat je zelf kan doen.

Zwerfafval

Zwerfafval is en blijft een omvangrijk en lastig probleem. Om deze problematiek op te lossen worden er allerlei stappen ondernomen. Zo worden afvalvakken geplaatst, wordt er regelmatig geveegd en afval geprikt met verschillende teams en is het goed communiceren over Zwerfafval een speerpunt van de gemeente. Op deze pagina vind je meer uitleg over de verschillende projecten van de gemeente en lees je hoe je zelf kan bijdragen aan de strijd tegen zwerfafval! 

Actieweek Kinderen Tegen Zwerfvuil

Van 14 tot en met 21 april 2021 gingen kinderen van 4 tot 12 jaar de straat op om zwerfvuil op te ruimen. Wil je meer weten hoe de actie is verlopen? Klik dan op onderstaande knop.

Kinderen tegen Zwerfvuil

Zaanse Opruim Estafette 

De Zaanse Opruim Estafette is een initiatief van enthousiaste vrijwilligers die houden van een schone buurt, een schone wijk en schone stad en natuurlijk van een schoon milieu. Elke derde zaterdag van de maand wordt er, ergens op een locatie in gemeente Zaanstad, de Zaanse Opruim Estafette gehouden. Het is een opruimactie voor en door opruim vrijwilligers uit de gemeente met na afloop een gezamenlijke lunch.  De gemeente helpt mee door het leveren van prikkers en zakken. Ook zorgt de gemeente voor promotie.

Na een periode zonder zwerfvuilestafettes pakken we de draad weer op! We hebben nog genoeg leuke locaties die we de komende periode willen bezoeken.

Kijk voor de meest actuele informatie op onze Facebookpagina, via onderstaande knop: 

Zaanse Opruim Estafette | Facebook

Afbeelding van de poster van de Zaanse Zwerfvuil Estafette

Zwerfafvalklepjes

Heb je ze al gezien? En dan is de volgende vraag: heb je ze al gebruikt?

Op alle ondergrondse restafvalcontainers in Zaanstad zit een heel handig klepje waardoor je zwerfafval in de container kunt gooien. En om het nog duidelijker te maken, zijn deze klepjes nu voorzien van een sticker. Niet te missen dus! En…je hebt jouw pas hiervoor niet nodig.

Foto van de zwerfafvalklepjes in Zaanstad.

We hopen hiermee, met jouw hulp, onze stad nóg schoner te maken.

Doe je mee?

Huisafval 

Afval scheiden?

Zaanstad wil een klimaatneutrale gemeente zijn. Zuinig omgaan met afval dat opnieuw gebruikt kan worden, is daar onderdeel van.  Kijk voor meer informatie op de website over afval scheiden via onderstaande knop:

Website afval scheiden

In de bovenstaande video laat een medewerker van HVC zien hoe u een verzamelcontainer kunt gebruiken.

Containertuintjes tegen dumping

Foto van de eerste containertuintjes

In september 2020 is het eerste containertuintje in Zaandam aangelegd, op de Westzanerdijk. Het groen om de ondergrondse containers heen moet het bijplaatsen van afval tegengaan. Buurtbewoners gaan tijdens de proef de tuintjes onderhouden en verzorgen. Ook zijn de plantenbakken met een 3D-printer gemaakt van recycled plastic.

Kijk voor meer info over deze proef op de website over afval scheiden via onderstaande knop:

Containertuintjes in Zaanstad

Grof afval

Particulier grof afval, zoals meubels en laminaat, en grote elektrische apparaten zijn vaak nog te gebruiken door andere mensen. Bruikbare spullen kun je brengen naar een kringloopwinkel of door een kringloopwinkel op laten halen. Als de spullen niet meer te gebruiken zijn, dan kun je ze brengen naar een afvalbrengstation. Dit is gratis. Grof afval mag namelijk niet bij het gewone huisafval.

Vanaf 1 september 2020 haalt de gemeente Zaanstad het grof afval ook op. Je hoeft dan niet meer te bellen met HVC. Het grof afval wordt op afspraak opgehaald. Via onderstaande button kun je een afspraak maken:

Afspraak maken

Op die pagina zie je ook hoe je het grof afval moet aanbieden en wat er wel of niet bij mag.

Flyer grof afval.pdf

Afbeelding van de flyer over grof afval

Prullenbakkenkunst          

In Poelenburg hebben wij het op aanraden van een bewoner de strijd tegen zwerfafval eens anders aangepakt. In Poelenburg is afval 1 van de 5 thema’s van het actieplan Poelenburg Peldersveld. In 2019 hebben de buurtkinderen daarom tekeningen gemaakt, die op 14 prullenbakken in de wijk zijn geplakt. Met als doel het zwerfafval terug te dringen en bewustwording zowel bij de kinderen als hun ouders en buurtgenoten. 

In de Hofwijk hebben de buurtkinderen het voorbeeld van Poelenburg gevolgd. Ook zij hebben tekeningen gemaakt, die in de Hofwijk en omgeving op de prullenbakken zijn geplaatst. RTV Zaanstreek maakte een leuk filmpje van de onthulling. 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl