Ophaalbrug Haaldersbroek

Haaldersbroek heeft een nieuwe ophaalbrug, tussen het Kalf en de Braakdijk/Haaldersbroek! Op deze pagina leest u meer over dit project.

Brug is klaar

De nieuwe ophaalbrug tussen het Kalf en het Haaldersbroek in Zaandam is klaar!  De gemeente moest de oude brug vervangen, omdat die in slechte staat was. De afgelopen maanden konden wandelaars, voetgangers en auto’s gebruik maken van een noodbrug. Deze is aangelegd om de wijk voor de bewoners toegankelijk te houden.  Ook is dat gedaan, omdat het Haaldersbroek voor veel fietsers en wandelaars, een belangrijke doorgaande route is. Aannemer de Boer en de Groot heeft de nieuwe brug gebouwd.

Beschermd dorpsgzicht
Het Haaldersbroek heeft een uniek door het rijk beschermd dorpsgezicht. De nieuwe brug moest dan ook daarbij passen. Daarom is voor een klassiek ontwerp gekozen en veel hout toegepast voor de bouw van de brug. Het noodzakelijke beton is bekleed met hout. Om de brug goed te beschermen tegen slechte weersomstandigheden, is gekozen voor goed ademende verf. De nieuwe brug moet weer zo’n 50 jaar meekunnen.

Bredere brug
Besloten is om de nieuwe brug twintig centimeter breder te maken dan de oude. De breedte is nu 2,70 meter. De auto’s en hulpdiensten kunnen de bocht naar de Braakdijk nu makkelijker nemen. De verwachting is dat dan minder aanrijdschade aan de brug ontstaat. De brug heeft dezelfde doorvaarhoogte als de oude brug. Zo kunnen er bijvoorbeeld kano’s en roeiboten onderdoor, zonder dat de brug open hoeft. Voor grotere bootjes moet de brug open. Dat gebeurt net als bij de oude brug door vrijwilligers.

Ontwerp

Ontwerptekening 1 17-01-2020.pdf

Ontwerptekening 2 17-01-2020.pdf


Nieuwe Haaldersbroekbrug is klaar

Planning

De werkzaamheden zijn half augustus gestart, na de bouwvak.  De nieuwe brug is vanaf 8 februari 2021 te gebruiken.

Samen met de buurt

Het ontwerp van de brug is in overleg met bewoners gemaakt. Onder andere bewoners van de Braakdijk, Haaldersbroek en het Kalf, dachten hierover mee. Alle bewoners konden de bouw van de brug de afgelopen maanden volgen via de Bouwapp.

Feestelijke opening

Een brug om trots op te zijn en die weer 50 jaar mee kan.

Op 30 juni 2021 is de brug officieel geopend door wethouder Openbare Ruimte Gerard Slegers en wijkwethouder Zaandam Noord Natasja Groothuismink. Sinds februari al in gebruik, maar een feestelijke opening was vanwege corona niet eerder mogelijk. Vanwege de 1,5m maatregel konden we helaas niet iedereen hiervoor uitnodigen.

Foto van wethouders die de slagboom open zetten van de ophaalbrug Haaldersbroek 

Foto van de kerngroep bewoners Haaldersbroekbrug

Andere vragen?

Voor algemene vragen over het project kun je contact opnemen met de heer F. Heijn, via algemeen informatienummer 14 0 75.

Voor vragen over de uitvoering kun je contact opnemen met de buurtcoach of via de bouwapp. De contactgegevens staan in de “2e bewonersbrief start werk”.

Wil je meer weten over hoe een project tot stand komt? Klik hier voor onze informatiepagina. 

Terugkoppeling evaluatie

In maart 2021 hebben wij u verzocht onze evaluatie over de communicatie rondom het project ophaalbrug Haaldersbroek  in te vullen. Nogmaals bedankt voor uw reactie, wij zijn blij met de input die wij hebben ontvangen. In hoofdlijnen hebben wij het volgende uit de evaluatie gehaald:

  • De bewonersbrieven zijn informatief en prettig om op de deurmat te krijgen
  • Deze website  was niet genoeg onder de aandacht van bewoners
  • De communicatie via de Bouwapp is als zeer prettig ervaren, maar het is geen vervanging van de bewonersbrieven
  • Buurtcoach was een goed idee
  • Over het algemeen zijn de bewoners tevreden over de communicatiemiddelen vanuit de gemeente. Wel het verzoek om vertragingen en wijzigingen in de werkzaamheden vaker en eerder te communiceren
  • De telefonische bereikbaarheid van de gemeente is gewaardeerd met een 6,0
  • De klachtenafhandeling vanuit de gemeente is gewaardeerd met een 7,2
  • De telefonische bereikbaarheid van de aannemer is gewaardeerd met een 8,0
  • De klachtenafhandeling van de aannemer is gewaardeerd met een 7,6

Binnen de gemeente zijn wij met de verbeterpunten aan de slag gegaan. Zo plaatsen wij voortaan borden in de buurt met een verwijzing naar de projectpagina op deze website. Daarnaast zijn we bezig om de klachtenafhandeling binnen de gemeente te verbeteren/versnellen. Ook communiceren we vertragingen en wijzigingen in de werkzaamheden vaker met de omgeving. 

Archief

Tekening oude brug 16-07-2018.pdf

Voorontwerp 7-12-2018.pdf

Vergelijking bestaande en nieuwe brug 7-12-2018.pdf

Draaicirkels in verschillende situaties 7-12-2018.pdf

Bewonersbrief inloopbijeenkomst 17-01-2019.pdf

Nota reacties inloopbijeenkomst 01-04-2019.pdf

Bewonersbrief start werk 15-04-2020.pdf

Bewonersbrief start werk DBDG 4-6-2020.pdf

2e Bewonersbrief start werk DBDG 8-7-2020.pdf

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl