Tijdelijke inrichting Stationsplein Zaandam

Er is ruim 700 keer gestemd en er was een overduidelijke winnaar. Lees meer op deze pagina over het ontwerp wat we gaan aanleggen.

Waarom komt er een tijdelijke inrichting?

De overdekte fietsenstalling is open en de fietsenrekken op het Stationsplein aan de westzijde van station Zaandam zijn weg. Daardoor is op het Stationsplein een leegte ontstaan. 

Het gaat nog wel vijf jaar of langer duren voor we het plein tussen het Ebbehout en de Houtveldweg echt aan kunnen pakken en misschien nieuwe gebouwen gaan neerzetten. Maar vijf jaar is natuurlijk lang, dus voldoende reden om voor die tijdelijke periode ook te zorgen dat het Stationsplein ingericht wordt.

Hoe mooi zou het zijn om te zorgen dat deze ruimte een meer parkachtig karakter krijgt? Een plek waar wat te zien is? Waar je in de zomer niet wegbrandt maar verkoeling vindt? Waar kinderen kunnen spelen? Waar je kunt wachten in het groen voor of na een stadsbezoek, of na een reis met het openbaar vervoer.  En ….een park waar je even kunt ontspannen en de dynamiek van het stationsgebied beleeft?

Tekening van een van de ontwerpen voor de inrichting

Winnende ontwerp!

Ruim 700 keer is er gestemd door bewoners van Zaanstad. Wat een goede score!

Er was ook een overduidelijke winnaar. Ruim 90% heeft gestemd op ontwerp B, de Parkheuvels.

Parkheuvels

We maken een groen park, waardoor een aantal smalle paden loopt. De paden vormen verbindingen met logische looproutes. Langs deze paden plaatsen we op verschillende plekken betonnen zitjes. Hierdoor is het niet nodig om bankjes te plaatsen. Vanaf deze zitjes kijk je uit op kleurrijke bloemenvelden. 

In de grotere groene perken maken we heuvels van maximaal 1 meter hoog, waar we grassen en bloemen planten. Zo zorgen we voor de sociale veiligheid, maar ook voor beslotenheid. Dit ontwerp zorgt ervoor, dat er een groene wereld ontstaat. Een wereld waar je even tot rust kunt komen in het altijd drukke stationsgebied. 

We planten heesters in groepjes aan. Het bladerdek van deze heesters begint pas vanaf een bepaalde hoogte, zodat je mooie doorkijkjes houdt onder de bomen. ’s Avonds verlichten we de heesters door de spotverlichting die we in de grond hebben aangebracht.

Sfeerbeeld van de parkheuvels

Het ontwerp

Hieronder zie je het boven aanzicht van het ontwerp met daarnaast de legenda. Klik op de afbeelding om deze groter te maken, dan kun je de legenda goed lezen.

Tekening van het ontwerp met legenda

Plannen

Klik op onderstaande knop om de plannen te downloaden en goed te bekijken!

Tijdelijk invulling Stationsplein.pdf

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl