Een stofzuiger op straat?

Een stofzuiger op straat?

9 maart 2023

De gemeente Zaanstad heeft sinds deze week een elektrische stofzuiger. Die gaan we gebruiken in het centrum en op plaatsen met veel winkels en horeca. Deze stofzuiger zet de gemeente vooral in om weggegooide peuken van de straat te plukken.

Wethouder Wessel Breunesse (Openbare Ruimte) kwam op donderdag 9 maart langs, in deze week van de Afvalhelden, om de stofzuiger uit te proberen.

Het schoon houden van het centrum van Zaandam en andere plekken in Zaanstad met veel winkels en/of horeca vraagt veel aandacht. Zo legen medewerkers van team Afval van de gemeente elke dag twee keer de prullenbakken. Een doorn in het oog zijn de peuken op straat. Die veegden medewerkers van team Afval van de gemeente Zaanstad tot voor kort met bezems op. Dat gaat nu veel sneller. De stofzuiger slurpt deze peuken zonder problemen op. Ook blikjes en bladafval kan de stofzuiger met gemak aan.

Afbreken peuken duurt 10 tot 15 jaar

Wist je dat het tussen de 10 en 15 jaar duurt voordat een sigarettenpeuk afgebroken is? Help een handje mee door jouw peuken weg te gooien bij het restafval!

De Veulvreter

Eind vorig jaar nam de gemeente de Veulvreter in gebruik. Deze gebruikt de gemeente om het water van bijvoorbeeld de Gedempte Gracht vrij van zwerfafval te houden. Door de stofzuiger en de Veulvreter te gebruiken houden we Zaanstad schoner. 

Afvalhelden

De week van 6 maart is het de Week van de Afvalhelden. Door heel Zaanstad rapen vrijwilligers afval op, waaronder ook de grote groep vrijwilligers van de zwerfvuilestafette. De gemeente is ontzettend blij met al deze vrijwilligers. Met hun grijpers zorgen ze voor schone buurten. Zij doen 18 maart ook mee aan de Landelijke Opschoondag. 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl