Hier vind je verschillende tips om je eigen omgeving beter voor te bereiden op mogelijk veranderende weersomstandigheden!
Wat kun jij zelf doen om in je eigen omgeving beter voorbereid te zijn op extreme temperaturen of ongekende hoosbuien? Regenwater opvangen en daarvan bier brouwen bijvoorbeeld, zoals Hemelswater en Rainbeer al doen, maar hier houden we het even simpel. Met bomen, planten, houtsnippers of grind in plaats van tegels ben je al goed op weg. Verder laat het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie in een gratis online cursus zien hoe je makkelijk en op een bij jou passende manier meer leven in jouw tuin krijgt.
Tien tips om je omgeving te vergroenen
Tip 1. Tegel eruit, groen erin
Je kunt tegels weghalen voor vaste planten of voor een boom. Met een onverharde ondergrond kan het overtollige regenwater geleidelijk de grond inzakken. Planten en bomen helpen ook je terras af te laten koelen in hete periodes. En vergeet niet je gewipte tegels door te geven voor het NK Tegelwippen 2023! Kijk hier ook voor de Tegelophaalservice. We bieden deze dit jaar weer aan om inwoners te helpen met tegels wippen.
Tip 2. Plaats een regenton
Regenwater opvangen voor hergebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Het regenwater kun vervolgens gemakkelijk gebruiken om je planten in je tuin water te geven. Zo bespaar je drinkwater!
Tip 3. Gebruik grind of houtsnippers in plaats van tegels
Grind, schelpen, sedum of kokos in je tuin helpen goed om overtollig water af te voeren. Regenwater kan met behulp van waterdoorlatende verharding ook goed in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen.
Tip 4. Kies klimaatbestendige planten
Behalve gras zijn er genoeg mooie bomen en planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan. Ook verdragen ze de tijdelijke droogte die in een tuin met normale tuingrond kan voorkomen.
Tip 5. Leg een geveltuin aan
Een geveltuin doet wonderen voor het straatbeeld en regenwater. Je verwijdert een rij tegels voor je huis. Het regenwater dat van je gevel komt, kan dan geleidelijk in de grond weglopen. Ook ogen de plantjes voor de deur heel gezellig.
Tip 6. Koppel je regenpijp af
Schoon regenwater hoort eigenlijk niet in het riool. Je kunt voorkomen dat het naar het riool stroomt door je regenpijp af te koppelen en het regenwater te gebruiken als aanvulling op je grondwater of opslaan voor gebruik in warmere tijden.
Tip 7. Maak je dak groen
Een groen dak ligt misschien niet voor de hand maar heeft aardig wat voordelen. Een groen dak of daktuin houdt overtollig regenwater vast, koelt de woning in de zomer en trekt vogels en vlinders.
Tip 8. Bouw een pergola voor schaduw en sfeer
Misschien past een boom eenvoudigweg niet in je tuin. Om dan schaduw te krijgen in je tuin, kun je ook een pergola neerzetten. Laat klimplanten zoals een druif, groeien voor sfeer en schaduw.
Tip 9. Vergroen je balkon
Ook een balkon kun je vergroenen. Hoe gezellig is het geregeld vlinders, bijen en soms ook vogels op bezoek te krijgen. Klimplanten zijn makkelijk, maar er is tegenwoordig veel kant-en-klaar materiaal – balkonhekken, mini-moestuintjes en wormenbakken – om het eenvoudig en leuk te houden.
Tip 10. Begin een moestuin
Groenten en fruit van eigen grond smaken het beste. Maak een eigen moestuin. Begin gewoon eenvoudig. Haal wat tegels uit de grond, neem eventueel een moestuinbak van 1 bij 1 meter en kies voor makkelijke groenten.