Tip 8. Bouw een pergola voor schaduw en sfeer

Misschien past een boom eenvoudigweg niet in je tuin. Om dan schaduw te krijgen in je tuin, kun je ook een pergola neerzetten. Laat klimplanten, zoals een druif, groeien voor sfeer en schaduw.

Een pergola is een constructie van palen met een aantal dwarsbalken, losstaand of aan je huis bevestigd. Een pergola is een goedkoper alternatief voor een overkapping. Je kunt een pergola ook gebruiken om een schommel voor kinderen op te hangen. Of een hangmat voor jezelf. Het mooie is ook dat je zo’n pergola overal in je tuin kunt neerzetten.

Een pergola laat licht door. Met begroeiing houd je bovendien de zon uit je gezicht. Het is je natuurlijke parasol. De houten constructie is ideaal voor klimplanten. Een leuke oefening in verticaal tuinieren.

Leuke klimplanten zijn onder meer:

— de witte druif (Vitis): winterharde soort
— kiwi (Actinidia):
— bosrank (clematis); hiervan zijn zowel lente- als najaarsbloeiers
— blauwe regen (Wisteria): winterhard, ook in wit, roze of violetpaars
— klimrozen.

Als je klimplanten laat groeien, is het handig om misschien een iets hogere pergola te bouwen. Als standaard hoogte geldt 2.30m. Weelderige klimplanten kunnen dan in je gezicht komen hangen als je er geregeld onderdoor loopt.

Houten pergola van fsc-gecertificeerd hout geven in het algemeen de meeste sfeer en uitstraling. Maar ook van bamboe kun je een fraaie pergola bouwen. Aluminium is ook een mogelijkheid. Dit is duurder in aanschaf en plaatsing, maar roestvrij aluminium vraagt minder onderhoud.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl