Een laagje regenwater op een groen dak heeft namelijk een verkoelende werking in de zomer en helpt bovendien tegen wateroverlast. Op een groen dak kan regenwater, net als in een gewone tuin, makkelijker in de bodem opgenomen worden. De planten en het substraat van een groen dak kunnen, afhankelijk van de uitvoering, tot wel 50% van de regen per jaar vasthouden (bron: De Dakdokters).

Onderhoudsvriendelijk sedum

Substraat is een kunstmatige bodem voor plantengroei. Veel groene daken worden bedekt met sedum (vetplantjes) en kruiden. Dat is in ieder geval onderhoudsvriendelijk. Klein nadeel is dat je er beter niet op kunt lopen. Een sedumdak is wel goed te combineren met zonnepanelen.

Grofweg kun je groene daken verdelen in extensieve groene daken, die water vasthouden, (intensieve) daktuinen (intensief) en waterbergende retentiedaken. In deze infographic van Rainproof kun je er meer over lezen.

Draagvermogen van het dak

Allereerst is het nodig om het draagvermogen van je dak te weten. Een goed groen dak dat water vasthoudt, weegt minimaal 60 kg/m2 (bron: De Dakdokters). Bij nieuwbouwhuizen of bij verbouwingen worden constructieberekeningen gemaakt. Soms bevat het gemeentearchief of een VvE-archief waardevolle informatie hierover. Een professional kan het draagvermogen van je dak doorrekenen. De kosten voor het uitvoeren van een constructieberekening liggen tussen de €250 en €500 voor een overzichtelijke situatie waarbij de basisgegevens beschikbaar zijn (bron: De Dakdokters).

Zorg voor een waterdichte dakbedekking. EPDM dakbedekking en Bitumen dakbedekking zorgen beide voor een waterdicht dak en zijn zo goed als onderhoudsvrij. Bij een groen dak is een wortelwerende laag noodzakelijk, zodat de wortels niet je waterdichte laag aantasten.

Als er nu grind op je dak ligt, kun je er vrijwel zeker van uitgaan dat je ook een type groen dak kunt plaatsen. Maar laat het nog even checken door een professional.

Een groen dak is een leuke maar niet eenvoudige uitdaging. Vraag dus vooral ook om advies.

Als je in de Zaanstreek in ‘hoogbouw’ woont van meer dan 3 verdiepingen hoog, adviseren wij je om contact op te nemen met je VVE, vastgoedbeheerder of woningbouwcoöperatie. Maak van jullie dak een groen dak met een regenwater buffering systeem. Maak geveltuinen en plant bomen. Want slim gebruik van groen en water helpt ons om de Zaanstreek af te koelen op zeer warme dagen!

Bekijk de handige handleiding Vergroen je dak uit het Handboek voor de Watervriendelijke tuin. 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl