Tip 6. Koppel je regenpijp af

Schoon regenwater hoort eigenlijk niet in het riool. Je kunt voorkomen dat het naar het riool stroomt door je regenpijp af te koppelen en het regenwater op te slaan voor gebruik in warmere tijden.

Afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel door een stuk uit de regenpijp te zagen. Graaf de pijp iets uit, zodat je er goed bij kunt. De buis die in de grond achterblijft kun je met een deksel afsluiten. Met een bocht aan de onderkant van de regenpijp zorg je ervoor dat het water uit de regenpijp niet te dicht bij de muur komt. Let op dat het water niet richting je huis stroomt.

Afkoppelsteen

Een mooie oplossing voor het afkoppelen van de regenpijp is de afkoppelsteen. Het water kan dan al dan niet met behulp van een gootje van stenen, op een goede manier van je huis af stromen naar een plek waar je het water (tijdelijk) op kunt slaan, bijvoorbeeld een laagte in de tuin of een vijver.

Eventueel kun je met stenen een gootje aanleggen om het water weg te leiden. Om te voorkomen dat de stenen door het stromende water verzakken, kun je cement mengen door het zand onder de stenen. De goot blijft dan mooi in vorm en goed op zijn plaats.

Waterberging in de tuin

Er is een handig rekensommetje mogelijk om te weten hoeveel water je in de tuin goed kwijt kunt: voor elke vierkante meter dakoppervlak heb je ongeveer een halve vierkante meter tuinoppervlak nodig. Het is dan handig om de grond waar u het water in wilt laten wegzakken, iets te verlagen.

Onder struiken of coniferen is het vaak goed mogelijk om het water op te vangen. Het water kan daarna goed in de grond zakken. Ook het gazon in uw tuin is een goede plek om het water in de grond te laten zakken

Regenton

Je kunt de regenpijp natuurlijk ook koppelen aan een regenton of opslagtank van water. Zo kun je het water te allen tijde hergebruiken, ook in warmere maanden.

Waterbesparing

Door je regenpijp af te koppelen en water op te slaan, bespaar je leidingwater dat je anders zou gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven. Afkoppelen van het regenwater van het riool voorkomt bovendien onnodige belasting van de riolering en de rioolwaterzuivering.

Bekijk de handige handleiding Maak een goot uit het Handboek voor de Watervriendelijke tuin.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl