Tip 5 Leg een geveltuin aan

Een geveltuin doet wonderen voor het straatbeeld en regenwater. Je verwijdert een rij tegels voor je huis en het regenwater dat van je gevel komt, kan geleidelijk in de grond weglopen.

Begroeiing van de gevel (bijvoorbeeld door klimplanten) houdt het huis in de zomer ook wat koeler omdat de stenen minder warmte kunnen opnemen. Een geveltuin zuivert de lucht en trekt ook weer vlinders en insecten aan.

Wist je dat planten in de volle grond minder water nodig hebben dan planten in bakken en potten. Makkelijke vaste planten en struiken voor de veenweide grond in de Zaanstreek zijn: Rododendron, azalea, heide, hortensia, groen blijvende heesters (taxus, glansmispel, en laurier), vlinderstruik (let op: kan prachtig groot worden) en enkele soorten rozenstruiken.

Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier worden aangelegd. De doorgang mag niet worden belemmerd. De gemeente legt daarom de geveltuin voor je aan en kan helpen met de afvoer van stenen en zand. Zo zorgen we samen voor een extra groene straat!

Mocht je of je buren aan de kant van je geveltuin ook een regenpijp hebben lopen, dan kun je overwegen om de regenpijp af te koppelen en te gebruiken voor je eigen tuintje. Je kunt bijvoorbeeld de regenpijp aansluiten op een regenton.

Is een geveltuin bijvoorbeeld niet mogelijk, dan kun je ook met plantenbakken je gevel en de straat opfleuren. Kies dan wel voor plantenbakken die water vasthouden. Plantenbakken die water vasthouden, zijn gewoon aan de onderkant dicht. Meestal is de bak gevuld met grind en aarde waarin de plantjes worden geplaatst. In de bak zit wel een drainbuis en een overstortpijpje. Die zijn verbonden met het riool, waar het water uiteindelijk in wordt afgevoerd.

Bekijk de handige handleiding Maak een geveltuin uit het Handboek voor de Watervriendelijke tuin.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl