Tip 3 Grind of houtsnippers in plaats van tegels

Grind, schelpen, sedum of kokos in je tuin helpen goed om overtollig water af te voeren. Regenwater kan hierdoor in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen.

Deze bodembedekkers zijn voorbeelden van waterpasserende verharding en hebben diverse voordelen. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en hoeft niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij harde regenbuien te voorkomen.

Bodembedekkers bieden bovendien meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven dan tegels.

Anti-worteldoek

Grind, schelpen of houtsnippers, ook wel halfverharding genoemd, zijn handig als je je tuin met bochten en kronkels speels wilt inrichten. Het materiaal is goedkoop en de halfverharding kan onderhoudsvriendelijk zijn. Dan is het vooraf wel nuttig om onder het grind of de schelpen anti-worteldoek te leggen. Dit doek houdt mogelijk ongewenste kruiden buiten de deur.

 Als het grind of andere waterpasserende verharding veel belopen wordt, kan het raadzaam zijn om ter versteviging kunststof tegels met een open structuur als fundament te gebruiken. Vraag naar de mogelijkheden bij je tuincentrum.

Sedum en kokos

Liever geen knarsend grind of scherpe schelpen? Denk ook eens aan de volgende duurzame oplossingen zoals het plaatsen van sedum en kokos bodembedekkers. Er is tegenwoordig ook rubberschors van gerecyclede autobanden beschikbaar. Een veilige en milieuvriendelijke oplossing.

Open voeg

Kun je echt niet zonder tegels, kies dan voor klinkers met een open voeg. Deze tegels zijn gemaakt met noppen aan de zijkant zodat er altijd een ruimte tussen twee tegels open blijft. Die ruimte helpt het water om geleidelijk in de grond te zakken.

Gras

Last but not least, overweeg eens om tegels eruit te halen en gras te zaaien in je tuin. Zie het grasmaaien als een ontspannings- of juist een bewegingsmoment. Er bestaan inmiddels zelfs langzaam groeiende grassoorten. Dat betekent minder vaak maaien. Ook handig.

 Bekijk de handige handleiding Waterpasserende verharding uit het Handboek voor de Watervriendelijke tuin.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl