Tip 2 Plaats een regenton

Regenwater opvangen voor hergebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Het regenwater kun vervolgens gemakkelijk gebruiken om je planten in je tuin water te geven. Zo bespaar je drinkwater!

Regentonnen zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Let erop dat je regenton een kraantje aan de onderkant heeft, waarmee je de gieter kunt vullen. Ook is een overstort mogelijkheid van belang; zodra de regenton vol is, stroomt het regenwater alsnog het riool in. 

Wist je bovendien dat regenwater veel beter is voor je planten omdat het minder kalk bevat dan kraanwater?

Collage van foto's van regentonnenIn 2019 en 2020 zijn er een aantal regentonnen verloot. In de collage hier naast zie je hoe deze terecht zijn gekomen.

De buien in de zomer zijn kort maar heftig. Met een regenton vang je al het water op dat bij zo’n bui op je dak valt. Al snel 100-200 liter!

Regentonnen kunnen ook op een balkon worden geplaatst. Houd ook dan rekening met de mogelijkheid voor overstort.


 


Bevriezing is  ook een risico. Houten tonnen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Het plaatsen van kurken kan schade door bevriezen voorkomen. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststof modellen in de handel die minder gevoelig zijn voor vorst. Inmiddels wordt er door diverse leveranciers gekeken naar de mogelijkheid voor een te ontwikkelen smart – regenton. Dit is een ton met een sturingssysteem dat is aangesloten op regenradars. Deze tonnen legen zichzelf dan vlak voor een bui.

Bekijk de handige handleiding Plaats een regenton uit het Handboek voor de Watervriendelijke tuin.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl