Tip 10. Begin een moestuin

Groenten en fruit van eigen grond smaken het beste. Weer eens zo’n cliché, dat waar is. Begin gewoon eenvoudig!

Hoe begin je?

Haal wat tegels uit de grond, neem eventueel een moestuinbak van 1 bij 1 meter en kies voor makkelijke groenten.

Kies een lichte plek uit, waar tenminste zo’n 6 uur zonlicht per dag schijnt. Met 1 bij 1 meter kun je al aardig wat groenten kweken. Neem per zaaisel een vak van minimaal 30 bij 30 cm.

Makkelijke groenten

Makkelijke groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld kropsla, radijsjes, rucola, courgette en komkommer. Die laatste twee kunnen wel aardig wat plek opeisen. Deze groenten zaai je eerst achter glas in potten.
Om het je nog makkelijker te maken, verkopen sommige tuincentra ook voorgekweekte kleine groentenplantjes, die meteen buiten de grond in kunnen. Kruiden als munt en bieslook doen het ook goed.

Goed moestuingrond is luchtig, is rijk aan goede voedingsstoffen en houdt veel water vast. En dat is een fraaie bonus, want meer (smakelijk) groen dat overtollig regenwater kan opvangen in plaats van bestrate tuinen is heel wenselijk.

Wisselteelt

Als je je goed voorbereidt kun je op hetzelfde stukje grond in één jaar meerdere groenten kweken. Wil je meerdere jaren aan de slag dan is het goed om van grond te wisselen tuseen bijvoorbeeld wortelgewassen, peulvruchten en (stikstofverslaafde) bladgewassen als aardappelen, bladgroenten, courgettes en knolselderij.

Jelle van de Makkelijke Moestuin waarschuwt in zijn blog Beginnersfouten en Valkuilen dat je ook niet te licht over een moestuin moet denken. Want dan raak je teleurgesteld over een goede intentie, die met een iets andere aanpak wel tot een smakelijk succes had kunnen leiden. Zijn website is zo’n beetje wel de meest volledige.


 


 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl