Tip 1 Tegel eruit, groen erin

Je kunt tegels weghalen voor vaste planten of voor een boom. Met een onverharde ondergrond kan het overtollige regenwater geleidelijk de grond inzakken. Planten en bomen helpen ook je terras af te laten koelen in hete perioden!

De tegels die je eruit haalt, kun je staand ook gebruiken als begrenzing. Schep de laag zand eruit en plaats vervolgens voldoende potgrond erin. Een gezonde bodem is van belang voor een goede plantengroei

Denk eraan om de wortels goed te doordrenken met water voordat je de vaste planten en struiken gaat planten. ‘Hang’ de plant of struik enige tijd in een emmer met (regen)water. Graaf een kuil en alvorens je gaat planten, gooi je eerst 2 emmers met (regen)water leeg in de kuil.

Er zijn planten en heesters waarvan de wortels lange tijd water kunnen verdragen en die bovendien ook lang droog kunnen staan.

Klimaatvriendelijke boom
Wij adviseren vaste planten of struiken maar misschien heb je zelfs wel plaats voor een boom in je tuin. Bomen verkoelen door hun schaduw en door verdamping. Een boom met brede kroon, groot bladoppervlak, ruwe stam en zonder veel bladverlies, kan het meeste water verdampen en is dus nuttig in een klimaatbestendige stad. Een volwassen boom van 15 meter en hoger verkoelt evenveel als 10 airco’s.

Bomen houden bovendien water goed vast omdat hun wortels de bodem poreus maken. Bij verharding of compacte bodem spoelt het water zo weg.

Foto van het planten van bloemen.[Foto: Tuinvereniging Groei & Bloei]

Klik hier voor alle andere tips

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl