Kerstbomen

In 2021 gaat de gemeente Zaanstad opnieuw kerstbomen met kluit herplanten in het kerstbomenbos naast Zorgcentrum Pennemes.

Kerstbomenbos

Ieder jaar kopen we in Nederland 2,5 miljoen kerstbomen. Bijna al die bomen worden na kerst vernietigd. En dat is jammer. Want meer bomen in Zaanstad zuiveren de lucht en slaan CO2 op. Ook bieden ze beschutting en voedsel voor vogels en insecten. En ze helpen bij het verwerken van regenwater. Bovendien zien ze er mooi uit en blijven het hele jaar groen.

Kerstbomenbos bij Pennemes

Foto van het kerstbomenbos bij PennemesIn januari 2021 heeft de gemeente Zaanstad opnieuw kerstbomen met kluit herplant in het kerstbomenbos naast Zorgcentrum Pennemes. In januari 2020 zijn we hiermee begonnen en waren er genoeg bomen voor een vol bos. De verwachting was dat 30 tot 40% van de bomen het zouden halen en dit is uitgekomen. Daarom was het tijd om het kerstbomenbos aan te vullen.

In verband met Coronamaatregelen kon de kerstbomeninzameling met behulp van inwoners en verenigingen, zoals we dit altijd in Zaanstad doen, in januari 2021 helaas niet doorgaan. Dat vinden wij, net als jij, erg jammer. Maar we hebben een alternatief. We halen dit jaar kerstbomen in alle wijken op, volgens onderstaand schema.

Inzamelschema:

Maandag 4 januari 2021 Wormerveer, Oud Zaandijk, Oud koog
Dinsdag 5 januari 2021 Oud West, Haven, Eiland & Westerwatering
Woensdag 6 januari 2021 Westerkoog, Westzaan & Rooswijk
Donderdag 7 januari 2021 Kalf + Kogerveld + Rosmolen+ Zaandam Zuid
Vrijdag 8 januari 2021 Poelenburg + Peldersveld + Hoornseveld
Zaterdag 9 januari 2021 Assendelft & Krommenie

Maandag 11 januari 2021 Wormerveer, Oud Zaandijk, Oud koog
Dinsdag 12 januari 2021 Oud West, Haven, Eiland & Westerwatering
Woensdag 13 januari 2021 Westerkoog, Westzaan & Rooswijk
Donderdag 14 januari 2021 Kalf + Kogerveld + Rosmolen+ Zaandam Zuid
Vrijdag 15 januari 2021 Poelenburg + Peldersveld + Hoornseveld
Zaterdag 16 januari 2021 Assendelft & Krommenie

Op deze dagen kan je je kerstboom aanbieden vóór 07.30 uur op de plaats waar je normaal gesproken je kliko/afvalcontainer aanbiedt. We hopen dat je de kerstboom tot het inzamelmoment in jouw specifieke wijk kunt bewaren in de tuin of op je balkon, zodat niet de gehele stad vol ligt met zwerfkerstbomen. 

Wat doen we met de bomen?

Een deel van de ingezamelde bomen zal worden versnipperd en worden gebruikt voor het ophogen van velden. Ook wordt een deel van de bomen gecomposteerd. En een flink aantal bomen met kluit die in goede staat verkeren, houden we apart tijdens het inzamelen. Deze herplanten we in het kerstbomenbos in de Rosmolenwijk (in de groenstrook naast Zorgcentrum Pennemes), zodat er weer een vol bos ontstaat!
Kerstbomenbos Westerwatering


12 januari 2021
Gisteren hebben we de kerstbomen met kluit geplant in het kerstbomenbos bij zorgcentrum het Pennemes. Omdat deze nu vol is, beginnen we met een nieuw kerstbomenbos in Westerwatering. Dit nieuwe bos komt in een groenstrook bij de Bennebroekstraat, zie het kaartje hiernaast. Op woensdag 13 januari en donderdag 14 januari leggen we dit bos aan. Twee actieve bewoners die met het voorstel voor dit kerstbomenbos kwamen, zullen samen met de gemeente zorgen voor het onderhoud voor dit bos.  Volgend jaar vullen we deze weer aan. Doe jij dan ook weer mee?

plattegrond kerstbomenbos WesterwateringPlattegrond van de locatie voor het kerstbomenbos in Westerwatering

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl