Kleur in de wijken

Meer kleur aan brengen in de wijken voor meer biodiversiteit en het leveren van een bijdrage aan klimaatadaptatie door vaste planten! Hier lees je meer over deze pilot.

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn planten die meer dan een jaar groeien en bloeien. Sommige planten blijven groen, maar meestal sterven ze in het najaar bovengronds af en trekken ze zich ondergronds terug voor hun winterslaap. Vaste planten vormen boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden. In het voorjaar komen ze groter en krachtiger terug, zo zorgen ze ieder jaar voor lang plezier!

Waar komen de nieuwe planten?

In het voorjaar 2020 zijn in de gemeente op drie verschillende locaties plantvakken aangebracht. 

De drie plantvakken vind je in het Rosariumpark, het Verzetsplantsoen en bij de Locomotief. Alle drie de vakken zijn gevuld met drie verschillende planten. In totaal dus negen!

Al deze planten bloeien door het jaar heen en zo zijn er op bijna elk moment in het jaar wel ergens kleurige bloemen te vinden!

Waarom doen we dit?

Er is behoefte aan het terugbrengen van kleur in de wijken, en dit biedt kansen voor een duurzame en biodiverse vorm van onderhoud.

Met de vaste planten in de plantvakken wil de gemeente de biodiversiteit bevorderen en een bijdrage leveren  aan klimaatadaptatie.

Welke planten gaan we gebruiken?

Door Zaanstad heen komen negen verschillende planten. Hieronder kun je zien welke planten we gaan gebruiken en wat voor mooie kleuren dat oplevert!

Verzetsplantsoen

  1. Hemerocallis Stella d'Oro = daglelie
  2. Sedum herbstfreude = hemelsleutel
  3. Imperata cylindrica red baron = BloedgrasFoto van de plant Japans bloedgras

Rosariumpark

  1. Aster ageratoides asran = herfstaster
  2. Rudbeckia fulgida goldsturm = zonnehoed
  3. Geranium magnificum = ooievaarsbek

De Locomotief

  1. Alchemilla mollis = fraaie vrouwenmantel
  2. Persicaria amplexicaulis = duizendknoop
  3. Anemone hybrida  = herfstanemoon
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl