Groene daken op bushokjes

Op 18 bushokjes in Zaanstad komen sedumdaken. Dit is is één van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken.

Groene bushokjes

Op 18 bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg komen sedumdaken. 

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Het aanleggen van groene daken is één van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken. Daarmee dragen we bij aan de ambitie van Zaanstad om een klimaatadaptieve stad te worden. Eind dit jaar komen we ook met een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.’ Met deze proef wil Zaanstad ervaring opdoen met het onderhoud van deze daken om zo in een later stadium te bepalen of het breder in de stad wordt toegepast.


Wat is sedum?

Sedum is een verzamelnaam voor verschillende vetplantjes; de plantjes zijn erg sterk en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Een sedumdak is een robuust voorbeeld van een groen dak en wordt al jaren met succes toegepast. 

Foto van het sedum op het bushokje

Een bushokje voorzien van een sedumdak zorgt voor een vermindering van fijnstof in de lucht wat de luchtkwaliteit direct ten goede komt, het vangt regenwater goed op en geeft verkoeling bij hitte. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit, wat zeer goed is voor insecten zoals de bij. 

Foto van Wethouder Slegers bij het bushokje


Wat kan je zelf doen?

Naast de initiatieven als de groene bushokjes van de gemeente kun je als bewoner zelf ook veel doen rondom je huis. 

We hebben een pagina gemaakt met allerlei verschillende tips voor een groenere leefomgeving. Zo kun je tegels vervangen voor groen, wat het direct een stuk aangenamer maakt in de tuin.

Tips om te vergroenen

Zaanstad is met meer bezig dan vergroenen. Nieuw Zaans Klimaat staat voor een stad met schone lucht, schoon water en schone energie. Een stad die slim omgaat met grondstoffen en lokaal duurzame energie opwekt. Waar we een gezonde leefomgeving hebben, die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat en waar biodiversiteit zich herstelt. Klik hieronder op de button om hier meer over te lezen.

Nieuw Zaans Klimaat


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl