Bloemenmengsel

Met speciale zadenmengsels kunnen we Zaanstad in bloei zetten en daarmee de bijen en vlinders helpen. Hier lees je daar meer over.

Help de bijen en vlinders! 

Bijen en vlinders zijn belangrijk voor de landbouw. Maar omdat er steeds minder bloemen zijn, hebben zij het moeilijk. 

                                                                                                                  Met speciale zadenmengsels kunnen we Zaanstad in bloei zetten en daarmee de bijen en vlinders helpen.

Het is vooral leuk als je in de buurt van je huis zaait. Denk aan een groenstrook, geveltuintjes, een deel van een plantsoen of een door buurtbewoners geadopteerd stukje groen. Bloeiende bloemen vrolijken overal de boel op.  

Als je in het gras wilt zaaien, moeten wel eerst de graszoden worden verwijderd. Ook boomspiegels (het stuk grond rondom de stam van een boom) zijn mooie plekken in de straat om te zaaien.

Laat ons weten waar je zaait!

                                                                                                                 Het is wel belangrijk dat je de gemeente laat weten waar je eventueel in de openbare ruimte wilt zaaien. Op die manier weet de wijkonderhoudsploeg op welke plekken in de wijk zij rekening moet houden met de bloemenmengsels.

Hoe zaai je goed?

                                                                                                               Voor het zaaien moet je de grond zo goed mogelijk onkruidvrij maken en even omscheppen. Na de uitzaai kun je het licht harken en dan geleidelijk bevochtigen, liefst licht besproeien. Let erop dat je niet de grond met zaden wegspoelt. Houd de grond de eerste weken na het zaaien vochtig, maar niet te nat.


Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Bijen zijn dus heel belangrijk voor de productie van ons voedsel, maar hebben op dit moment een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Door onder meer verstedelijking en verharding van tuinen met tegels, zijn er steeds minder nesten en bloemen om bijen en vlinders te voeden. Ook worden in de sierteelt pesticiden gebruikt, die het nectar en stuifmeel in bloemen vergiftigen. De bijensterfte is alarmerend, concludeerden Nederlandse en Duitse onderzoekers vorig jaar.Op deze foto staan verschillende zakjes bloemenmengsel

Meer weten?

Via onderstaande linkjes lees je meer over hoe je de bijen en vlinders kan helpen.

>> Gaat Zaanstad insecten helpen

>> Zo creĆ«er je een bijvriendelijke tuin 

>> Nederlandse bijentelling

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl