Biodiversiteit

We doen onderzoek naar de verschillende (bijzondere) plant- en diersoorten in Zaanstad. Hier lees je  hoe je daarbij kan helpen.

Biodiversiteit

Een leuk gezicht, al die kleurtjes in het groen. Maar het is ook belangrijk voor bijvoorbeeld bijen. Die spelen een belangrijke rol in onze voedselvoorziening. 

De verschillende planten- en diersoorten op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit. 

Onderzoek

De gemeente Zaanstad is vanaf 2018 de soortenrijkdom (biodiversiteit) aan planten en dieren in kaart brengen.  Bij gemeentelijke ontwikkelingsprojecten kan dan nog beter rekening worden gehouden met de aanwezige natuur. Het is namelijk een hele opgave om meer woningen te bouwen en evengoed de kwaliteit van de natuur te behouden en te verbeteren. De gemeente heeft nu een eerste stap gezet met het laten opstellen van een meetplan door de universiteit van Wageningen, daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken!

Advies van Wageningen University & Research (WUR)

Om biodiversiteit in beeld te brengen, heeft de gemeente Zaanstad de universiteit van Wageningen om advies gevraagd. Zij weten hoe deze metingen het best kunnen worden uitgevoerd en hoe de resultaten ervan moeten worden vastgelegd. Verschillende leefomgevingen in Zaanstad zijn in beeld gebracht (zoals plantsoen, bos of een veenweidegebied) en daarbij is aangegeven hoe de soorten per locatie gemeten moeten worden. We gaan bij ons onderzoek vooral kijken naar soorten die iets zeggen over de onderzochte  leefomgeving, bijvoorbeeld de Noordse woelmuis en de grutto in het Veenweidegebied en de mus en gierzwaluwen in de stad. Gaat het ergens goed met een bepaalde diersoort, dan gaat het ook goed met de natuur in die leefomgeving.

Vastleggen in de databank

De waarnemingen en tellingen worden geregistreerd in de Nederlandse Databank Flora en Fauna (NDFF). Met de ingevoerde gegevens kunnen trends en analyses gemaakt worden over de lokale biodiversiteit. Regelmatig zal de gemeente de resultaten van het onderzoek terugkoppelen naar de inwoners van de gemeente Zaanstad, via media, bijeenkomsten en deze website.

Help je mee?

We werken bij dit onderzoek graag samen met  lokale natuur- en milieuorganisaties, bewoners en vrijwilligersorganisaties. Heb je kennis van planten, vlinders, vogels, insecten of andere dieren? Laat het ons weten als het je leuk lijkt om mee te helpen! 

Meetnet biodiversiteit

Neem hiervoor contact op met Gijs Doeglas, stadsecoloog en coƶrdinator van dit project, via mailadres G.Doeglas@zaanstad.nl of via het verkorte gemeentelijke telefoonnummer 14 075. We bekijken dan samen hoe en wanneer je kunt deelnemen.

Help insecten een handje

Van balkon tot stadspark en van landbouwgrond tot natuurgebied: de Vlinderstichting heeft een uitgebreide handleiding geschreven vol ideeƫn, inspiratie en concrete handelingen om insecten te helpen. Klik op de knop hieronder om de handleiding te openen.

Aan de slag voor insecten.pdf

Zaanse initiatieven

Door heel Zaanstad hebben we verschillende initiatieven waarmee we de biodiversiteit willen bevorderen. Niet alleen de gemeente steekt hier energie in, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar bewoners bezig zijn om de biodiversiteit in Zaanstad te helpen!

Afbeelding van een Vlindertuin

Op het Roggeplein in Zaanstad is bijvoorbeeld een Vlindertuin aangelegd. Dit is tot stand gekomen door de Kinderraad.

Ook in het Kalf is een vlindertuin. Dit is een groenadoptie. Veel bewoners die groen adopteren houden rekening met de biodiversiteit, met speciale beplanting.



Foto van het bloemenlint in het Koogerpark


Door heel Zaanstad loopt ook een bloemenlint. Een deel is van de gemeente, maar  bewoners kunnen ook bloemenlint adopteren. Geadopteerde bloemenlinten vind je bij het Hoornseveld en Kogerveld.

We verspreiden jaarlijks ook bloemenmengsels onder bewoners, zodat iedereen mee kan helpen aan een fleurig en kleurrijk Zaanstad. Ook dat helpt weer mee aan de biodiversiteit!


In 2018 is Zaanstad al gekozen als Bijvriendelijke Gemeente. Toch zijn we nog steeds bezig om dit te verbeteren, zo zijn we het maaibeleid aan het aanpassen, waarin voortaan nog meer rekening houden met biodiversiteit!

Verder houdt de gemeente met het inrichten van de openbare ruimte steeds meer rekening met biodiversiteit en groen. Er zijn op een aantal locaties meer vaste planten aangebracht! Dit zorgt voor kleur en afwisseling in de wijken.

Digitale Natuuratlas Zaanstad nu GRATIS online

Het mooie boekwerk van de Natuuratlas Zaanstad heeft nu ook een digitale uitgave. Deze wordt gratis door de gemeente ter beschikking gesteld. De verschillende hoofdstukken uit de Atlas zijn nu aanklikbaar in het PDF-document dat te vinden is via de knop onder de afbeelding.

In verschillende hoofdstukken zijn verbeteringen aangebracht door de oorspronkelijke schrijvers en ook zijn er aanvullingen gedaan. Ook is informatie waarvoor in de papieren versie geen plaats was toegevoegd. Kortom een fantastisch digitaal naslagwerk met tabellen en kaarten over alle plant- en diersoorten die onze gemeente rijk is.

Inhoudsopgave aanklikbare natuuratlas Zaanstad


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl