Acties

In Zaanstad hebben we de afgelopen jaren verschillende acties gehouden om de gemeente groener te maken! Op deze pagina lees je meer over de groene acties over.

Tegel eruit, plant erin

Het klimaat verandert. Ook in de Zaanstreek wordt het steeds warmer en natter. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Wat kunnen we doen? Meer groen!

Tegels houden warmte vast, planten en bomen zorgen voor verkoeling en schaduw. Met meer groen in de tuin (en op het balkon) zijn we beter voorbereid op nattere en warmere perioden. 

Lees meer over deze actie

Groene gevel

Een groene gevel is een met planten begroeide muur. Zo’n ‘groene muur’ heeft vele voordelen.

Allereerst ziet het er mooi uit. Bij zomerse hitte werkt de begroeiing bovendien verkoelend in huis en in de winter isoleert het.

In het najaar van 2020 hebben we een winactie voor het aanleggen van een groene gevel gehouden. 

Lees meer over deze actie

Winactie moestuin

Eten uit eigen tuin: leuker en lekkerder kan haast niet. Haal een paar tegels uit uw tuin en plant er bijvoorbeeld een appelboompje. Omring de boom met smaakvolle bodembedekkers als aardbeien, munt en tijm. Bodembedekkers groeien makkelijk, laten bijna geen onkruid door en vragen weinig onderhoud.

Met meer groen in de tuin en in de openbare ruimte zijn we beter voorbereid op nattere en warmere perioden. Tegels houden warmte vast, planten en bomen bieden juist verkoeling.

Lees meer over deze actie

NK Tegelwippen

Zaanstad doet mee aan het NK Tegelwippen. We strijden tegen 60 andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te wippen op weg naar een groenere gemeente. Iedereen kan meedoen! Inwoners, bedrijven, scholen, woningcorporaties en gemeente.

Lees meer over deze actie

Groen schoolplein

Wist je dat een boom net zoveel koelt als tien airco’s? Bomen zijn goed voor het klimaat!

Ze zijn ook belangrijk voor een gezond milieu want ze halen viezigheid uit de lucht en geven ons zuurstof. Bomen zorgen voor gezonde schoolpleinen, biodiversiteit en de waterhuishouding. Bij hitte zorgen ze voor schaduw en een koelere lucht.

Lees meer over deze actie

Wie heeft de mooiste geveltuin?

Steeds meer Zaankanters vragen een geveltuin aan. De gemeente was wel benieuwd welke fraaie tuintjes de Zaanse straten mooier en gezonder maken.  In het najaar hebben we daarom een verkiezing van de mooiste geveltuin van Zaanstad georganiseerd!

We hebben een paar hele mooie inzendingen gehad. Kijk via onderstaande button wie er heeft gewonnen!

Lees meer over deze actie

Groenfonds van de provincie Noord-Holland

In 2021 stelt de provincie Noord-Holland € 101.500 beschikbaar voor groene projecten. Projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, komen in aanmerking. Tot en met 1 maart 2021 kan elke vrijwilligersgroep met een goed groen idee een aanvraag indienen.  

Lees meer over deze actie


Wat kan je zelf doen?

Naast de gemeente die met verschillende acties probeert de gemeente groener te maken, kun je als bewoner ook veel doen. 

Kijk op onderstaande pagina's voor groene tips!

Tien tips om je omgeving te vergroenen

Wat kan ik zelf doen?

Groene bushokjes

Op 18 bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg komen sedumdaken.  

Een bushokje voorzien van een sedumdak zorgt voor een vermindering van fijnstof in de lucht wat de luchtkwaliteit direct ten goede komt, het vangt regenwater goed op en geeft verkoeling bij hitte. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit, wat zeer goed is voor insecten zoals de bij. 

Lees meer over deze actie

Winactie minibos

De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Wat kunnen we doen? Meer groen! Groen zorgt voor verkoeling in de stad, het balkon, de tuin, het schoolplein en bedrijventerrein. Daarnaast is groen goed voor een gezonde lucht en voor de biodiversiteit. 

De gemeente Zaanstad gaf in november 2019 een minibos cadeau in ruil voor tegels in de tuin en een sterke motivatie. Tegels en stenen houden namelijk warmte en regenwater vast. Kortom: Tegels eruit, bos erin! Want een bos is goed voor het klimaat.

Lees meer over deze actie

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl